Omslag rapport promotieonderzoek “Bewust Ontwikkelen Stimuleren”

 

Op een goede dag in 2006 vroegen twee collega`s Werktuigbouwkunde of ik een schilderij wilde  maken dat gebaseerd was op werktuigbouwkundige principes? Kunst en techniek in een schilderij; een uitdagend idee! Na enige uitleg van de collega`s over de werking van de werktuigbouwkundige principes ging ik aan de slag. Het idee resulteerde in een drieluik, genaamd: “Werk in Ontwikkeling” (2007). De schilderijen van het drieluik zijn: “Vliegende Start”, “Stuwende Beweging” en “Reisklaar”. De schilderijen symboliseren de ontwikkeling van studenten Werktuigbouwkunde, van de propedeuse tot aan het afstuderen. Het drieluik heeft een aantal jaren een plaats gehad bij de studierichting Werktuigbouwkunde.

 

Op de omslag van het onderzoekrapport zijn twee details uit het drieluik afgebeeld. Op de voorzijde staat een detail uit het schilderij “Stuwende Beweging”. Op de achterzijde is een detail van het schilderij “Reisklaar” afgebeeld.

  Je-zelf ont-wikkelen

 

 De figuur “Je-zelf ont-wikkelen” heb ik vaak gebruikt tijdens het SCV moduul (zie Samenvatting onderzoek) van de studierichting Werktuigbouwkunde om het belang van de begrippen in hun onderlinge samenhang te verduidelijken aan de studenten.

 

Het schilderij “Je-zelf ont-wikkelen” heb ik in 2001 gemaakt voor Fleur, mijn dochter. Steeds meer van jezelf laten zien; in staat zijn om te tonen wie je bent door groeiend inzicht in je persoonlijke ontwikkeling.

Alle begrippen die om het schilderij heen staan, hebben een relatie met persoonlijke ontwikkeling.


Fotokeuze 

 

Van mijn schilderijen ''Viktorie, 2002'' en ''Met de zon mee, 2001" heb ik kaarten laten maken.  

Tijdens het laatste interview van mijn promotieonderzoek vroeg ik de onderzoekstudenten om een keuze tussen beide kaarten te maken en de keuze te onderbouwen. 

 

De meeste onderzoekstudenten kozen voor de kaart "Viktorie''. Een aantal onderbouwingen waren: ik zou de vrolijke kaart pakken. Het straalt meer, het straalt iets uit. het is licht. Deze is veel lichter en zo van: '' hier ben ik''. Ik ben meer van dat vrolijke, van de zonsopgang.

 

Een onderbouwing voor de kaart ''Met de zon mee'' was: ik kies deze kaart waar het lijkt of iemand gewoon midden in de oceaan verdwaald is en niet weet wat hij moet doen.Cultuurpark Duitsland

 

Deze foto is gemaakt in 2011 in een Cultuurpark in Duitsland. De foto maakt deel uit van een serie van 12 foto's (Fleur Le Gros) die ik heb gebruikt tijdens een van de interviews voor mijn promotieonderzoek. Op mijn vraag ''Wat zou je als eerste veranderen aan het gebouw als jij het voor het zeggen had?'', gaven bijna alle onderzoekstudenten als antwoord: eerst de roest verwijderen, daarna een frisse verflaag aanbrengen, zoals groen of zilverkleurig, om het gebouw aantrekkelijker te maken.Onder-zoeken

 

Intra-persoonlijke ontwikkeling, zoeken van een weg naar binnen om je-zelf steeds beter te leren kennen, gaat niet altijd vanzelf. Een zekere mate van ondersteuning in het proces van persoonlijke ontwikkeling is wezenlijk. Een zoektocht vanuit een ander perspectief biedt mogelijkheden voor inzicht in het proces van de ontwikkeling van zelfkennis.                 Vliegende start                                                     Stuwende Beweging                                                         Reisklaar